tisdag 25 augusti 2015

Att gå caddie

I lördags var vi i Vadstena och jag gick caddie åt John på hans golftävling. 18 hål. 5 timmar. Stekhet sol.


För er som inte vet vad det är att gå caddie så kan jag upplysa er om att det är det samma som att vara en golfspelares slav under tiden som golfspelaren spelar golf. Man ska vara tyst och snäll och ibland ska man viska "vilket väldigt fint slag". Det är otroligt viktigt att man bara viskar "vilket väldigt fint slag" det om det verkligen är ett väldigt fint slag för om det inte är alls fint utan asdåligt blir golfspelaren skitarg.

Som caddie har man också i uppdrag att bära på golfspelarens packning. Packningen kan till exempel bestå av golfklubbor iklädda små mössor som oftast förvaras i en bag tillsammans med vattenflaskor, kexchoklad, kepsar, regnställ, peggar, bollar, energidryck, poängprotokoll (även kallat scorekort) och andra livsnödvändiga saker. Sedan när caddien har släpat på all golfspelarens packning till dit golfspelarens boll har landat så stannar caddien och då får caddien absolut inte ställa ifrån sig all packning var den vill utan på speciella ställen. Dessa speciella ställen är var som helst på hela golfbanan utom på green. Detta missade lördagens golfspelare att meddela sin caddie varpå caddien ställde all packning på green hela tiden tills golfspelaren upptäckte misstaget vid hål 15 och frågade caddien vad i helvete den höll på med.

När golfspelaren vill ha något väser denna ut en beställning. Rakt ut i tomma luften kommer väset. Till exempel "pitchen". Då ska caddien förstå att väset är riktat mot caddien och att detta betyder att denna ska leta efter en klubba som det står ett P på och sträcka över denna till golfspelaren. Och det är inte så lätt att hitta rätt klubba för det finns en del att välja på och det är tydligen väldigt viktigt att det blir exakt just den klubban som golfspelaren frågade efter. Caddien får absolut inte sträcka fram en klubba på måfå. Då blir golfspelaren arg.

När golfspelaren har slagit sitt slag och caddien har viskat "vilket väldigt fint slag" om det är ett väldigt fint slag alternativ har varit helt tyst så stäcker golfspelaren tillbaka klubban till caddien. Då ska caddien stå redo med en liten skitig handduk och sedan SPOTTA på klubban och polera den tills den skiner blankt.

Sedan håller man på sådär i 5 timmar utan fikapaus eller möjlighet till toalettbesök.
Har caddien riktig otur måste den gå 5 timmar till efter en lunchpaus. Det kallas att man går dubbelvarv. 36 hål.

Lördagens caddie kommer tyvärr aldrig att ställa upp på 36 hål utan kräver bättre arbetsförhållanden och löneförhöjning om det ens ska komma på tal.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar